☰ MENÜ

Tanácsok Önnek!

Olasz csempék beszerzésünk közvetlen import révén valósul meg, közvetítők nélkül, így a rendkívül kedvező árak mellett rugalmas ügyintézéssel és rövid határidővel tudjuk az árut biztosítani. Az olasz csempék mellett forgalmazzuk még hazai spanyol, horvát, lengyel gyárak termékeit is.

 

A burkolat kiválasztása

Kopásállóság:

A burkolólapok kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve a burkolat.

Pei I-II.: Kisebb igénybevételnek kitett helyiségek burkolására javasoljuk.

Pl.: fürdőszoba, hálószoba…

Pei III. : Közepes igénybevételnek kitett helyiségek. Pl.: nappali, folyosó

Pei IV – V: nagy igénybevételnek kitett helyek. Pl.: konyha, nappali, közlekedők, stb.

Minőség:

Az I. osztályos lapok mellett forgalmazunk osztályos termékeket is, ezek ára lényegesen kedvezőbb, mint az I.o. lapoké. Minden burkolólapon fel van tüntetve a minőségi osztály.

/ osztályos lapok: II. o.; III.o.; MS: kb.75% II.o. 25% III.o./ Ezek a lapok valamilyen okból nem felelnek meg az I.o. kritériumának, az alábbi hibák merülhetnek fel: méretpontatlanság, tónusbeli eltérések, felületi hibák, égetési hibák, mázhibák, stb.

Osztályos termékekre reklamációt nem áll módunkban elfogadni, ezekre garanciát nem vállalunk.

Az égetés során a lapok 3-8% közti térfogatveszteséget szenvednek, ennek következtében a kemencéből kikerülő lapok között igen jelentős méretszóródás jelentkezik. Ennek a kiküszöbölésére a gyártósorba az égetés után és a dobozolás elé egy számítógép-vezérlésű fotocellás „kalibráló” gépet iktatnak, amely minden egyes lapot oldalanként három ponton megmér, és a közel azonos méretűeket együvé válogatja. A méretosztályozás során kialakuló egyes csoportokat jelölik az ún. kaliber számmal, ami a névleges mérettől való eltérés mértékét jelöli. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy 30×30 cm névleges méretű padlólap a valóságban sohasem pontosan 300x300mm, hanem kaliberosztályától függően annál néhány milliméterrel nagyobb vagy kisebb is lehet. Ráadásul azonos kaliberen belül is van a méretpontosságának egy szabványban meghatározott tűrése, ami annál „tágabb”, minél nagyobb méretű és és minél magasabb hőmérsékleten égetett lapról van szó. A lapok méreteltérése Európai Szabvány szerint + vagy -0,6% lehet a lap méretéhez képes. Ennek az a következménye, hogy paradox módon egy 10×20 cm-es, 950 C-on égetett fali csempe sokkal méretpontosabb, mint pl. egy hatszor drágább, 40×40 cm-es gres porcelán padlólap. Ebből következően minél nagyobb méretű lapot használunk, annál szélesebb fugahézagot kell alkalmazni. Kivételt képeznek a rettifikált /lézervágott/ lapok, melyek széleit egyesével levágják, így teljesen méretpontosak.

Az égetés során bekövetkező zsugorodás miatt a lapok enyhén görbék, „hasasak”, mely szintén nagyméretű gres lapoknál jelentkezik fokozott méretekben a szabvány lapméretéhez viszonyított tűréshatár- meghatározása miatt. Ez a gyakorlatban a hosszúkás, pl. 30×60 cm méretű lapoknál okozza a legtöbb problémát, mivel ezeket általában eltolással szeretnék leburkolni, de feles eltolásnál nagyon látványos lehet a görbeség. Ennek kiküszöbölésére javasoljuk az 1/3-os eltolás alkalmazását.

Reklamáció

Annak ellenére, hogy a kerámia lapokat szigorúan ellenőrzik, esetleges minőségi hibák előfordulhatnak. Ilyen esetben a számla és a dobozokon szereplő adatok bemutatásával jelezze minőségi kifogását. Ahol vevői tévedés, ill. kivitelezési hiba állapítható meg a reklamációt nem áll módunkban elfogadni. A minőségellenőrző vizsgálat költségekkel jár, melyet az a fél visel, akinek a hibájából a vizsgálat bekövetkezett.

Mennyiség meghatározása, rendelés

A mennyiség meghatározásánál figyelembe kell venni az alábbi tényezőket:

  • I. osztályú burkolólap szállítmány is tartalmazhat néhány hibás darabot (a szabványok első osztály esetén 5%-ot fogadnak el).
  • Néhány lapot vágni, fúrni kell, tehát számolni kell bizonyos selejttel is.
  • A lerakás befejeztével helyes elrakni kb. 1 m2lapot a későbbi esetleges javításhoz.

A burkolandó felület területéhez viszonyítva átlagosan 10 – 15 %-kal több burkolólapot érdemes vásárolni, rendelni. A mennyiségi gondosan kell meghatározni, mivel utánrendelés esetén nem biztos, hogy a más gyártásból származó burkolólap teljesen azonos lesz a felhasználttal.

Minta utáni rendelés

A mintapanelek, mintalapok alapján történő rendelésnél figyelembe kell venni, hogy a mintadarab, illetve a leszállított áru általában nem azonos gyártásból származik, ezért kismértékű eltérés lehet, mely elsősorban a burkolólap színtónusát érinti.

Az ára átvétele

Kérjük, ellenőrizze, hogy azonos kaliberű és tónusú lapokat kapjon! Ezek az adatok a dobozon vannak feltüntetve. Egy burkolatba mindig azonos kaliberű lapot szabad beépíteni.

A gyártók a burkolólapokat egy dobozra eső m2 mennyiségét nem 100%-os pontossággal adják meg / pl. kerekítés miatt/, illetve előfordul, hogy a fugákat is beleszámolják, tehát a ténylegesen leburkolt felület mennyiségét adják meg.

Burkolás

A burkolatépítés egy önálló szakma, ezért kérjük, bízza igényes, referenciával rendelkező szakemberre! Burkolás előtt kérjük, ellenőrizze a lapokat! Ha látható hibák fordulnak elő, azt jelezze. Burkolás után látható hibákra reklamációt nem fogadunk el. Javasoljuk, hogy a színátmenetes lapokat a burkolásmegkezdése előtt rendezze el egyéni elképzelése szerint.

Kültéri burkolás:

Kültérbe természetesen csak fagyálló burkolatot szabad felhasználni. A lap fagyállósága önmagában nem biztosítja a burkolat fagyállóságát, ennek rétegrendjét szakemberrel kell megterveztetni, flexibilis ragasztót kell használni a hőingadozás miatt. A lap választásánál vegyük figyelembe, hogy kültérben gyakran éri nedvesség, ezért lehetőleg csúszásmentes lapot válasszunk a balesetek elkerülése érdekében.

 

Tisztítás

A fugázó anyagot a lapokról időben el kell távolítani. A már megkötött fugázó eltávolítása nehéz vagy egyáltalán nem lehetséges. Csúszásmentes lapok esetében a lap felületének durvasága miatt fokozottan ügyeljünk, hogy ne égjen rá a fugázó, e lapok tisztítása általánosságban is nehezebb. Ráégett fugaréteg eltávolítására javasoljuk speciális vegyszer, ún. cemenfátyol eltávolító alkalmazását /üzletünkben kapható6. Sötét színű fugázó anyag használata előtt tisztíthatósági próbát kell végezni.

A burkolat tisztításához enyhén lúgos vagy semleges hatású tisztítószereket, illetve a kereskedelemben kapható csempetisztító szereket használja. Külön említést csak a polírozott, fényes kivitelű anyagában színezett lapok (levigato) felületvédelme érdemel: a polírozás megnyitja az anyagában színezett greslapok felületi pórusait, így ezek a szennyeződésre fokozottan érzékennyé válik, intenzív használat és gyakori takarítás mellett a nyitott felületi pórusok eltömődnek szennyeződésekkel, a burkolat mattá, szürkévé, fénytelenné válik. Ennek megelőzésére a csiszolt lapokat burkolás után egy speciális, átlátszó védőfilm réteggel szokták bevonni /impregnálni/, ami eltömíti a felületi pórusokat és megakadályozza az elkoszolódást. Ez a védőréteg időszakonként felújítandó! Erre csak intenzív használat során van szükség (üzlethelyiségek, vendéglátó egységek, stb.)

 

Őszintén reméljük, hogy tájékoztatónkkal segítségére lehetünk a burkolólapok kiválasztásában és felhasználásában. Természetesen készséggel állunk rendelkezésükre további információkkal.